Verzorging van Agapanthus

Hieronder vind je alle essentiële tips voor de juiste verzorging van je Agapanthus, zodat deze prachtig bloeit en gezond blijft!


Zonlicht of schaduw voor Agapanthus?

Agapanthus gedijt het beste op een open, zonnige plek. Hoe meer zonlicht, hoe meer bloemen je kunt verwachten. In schaduwachtige omgevingen zal de bloei aanzienlijk minder zijn, en zullen de bloemenstengels vaak scheef groeien, op zoek naar licht..


Hoeveel water heeft de Agapanthus nodig?

Het is essentieel om voldoende drainage te voorzien, want Agapanthus houdt niet van natte voeten, vooral niet in de winter!

  • In zware grond: Voeg grind, lava of argexkorrels toe om de doorlaatbaarheid van de grond te verbeteren.
  • In zanderige grond: Voeg voldoende compost toe om de grond vruchtbaar te houden.
  • In potten: Zorg altijd voor een goede drainagelaag aan de onderkant van de pot.

Water geven is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Wanneer heeft de plant dorst en wanneer geef je te veel water? De hoeveelheid water hangt af van de weersomstandigheden en de grootte van de pot. In een grotere pot met voldoende ruimte voor de wortels, hoeft de Agapanthus minder vaak water te krijgen. Wanneer de pot volgeworteld is, kan de aarde geen water meer opnemen, dus zal de plant vaker water nodig hebben.

In de volle grond volstaat het om alleen te wateren bij extreme droogte (zoals we die de bepaalde jaren hebben ervaren). Agapanthus kan zelfs zonder water voor een tijdje wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent, zonder dat dit schadelijk is voor de plant.


Verpotten of verplanten van Agapanthus

Gebruik voor het verpotten een kwalitatieve potgrond en zorg voor een goede grinddrainagelaag. Dit voorkomt dat de plant bij een lichte wind omvalt, maar ook dat het water altijd uit de pot kan. Het is niet nodig om de Agapanthus elk jaar te verpotten. Zet de plant vanaf het begin in een voldoende grote pot. Gebruik geen te dure potten, want de stevige wortels kunnen zich zo vastzetten dat je de pot na enkele jaren niet meer kunt loskrijgen. Agapanthus heeft geen baat bij het idee dat hij het beter doet in een te kleine pot.


Hoeveel voeding heeft Aganpanthus nodig?

Zorg ervoor dat de Agapanthus voldoende mest krijgt. Gebruik bij voorkeur een meststof met laag stikstofgehalte en voldoende fosfor en kalium. Gebruik deze meststof in de vroege lente, na het verwijderen van de winterbescherming en eind augustus op het einde van de bloeiperiode (dan wel in iets kleinere dosis geven) . Deze toegift op het einde van de zomer stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor volgend seizoen.

Soorten Meststoffen:

  • Organische Meststoffen: Langzaam vrijkomende meststoffen zoals DCM Mix 2 (met de formule 7-6-12+4) zijn ideaal voor Agapanthus. Deze werken 2-3 maand en zijn van organische oorsprong. Twee tot drie maal toedienen per groeiseizoen.
  • Gecoate Meststoffen: Langdurige meststoffen die voedingsstoffen over 6 maanden afgeven, ideaal voor potten of de tuin. Deze meststoffen zijn met een coating omhuld waardoor ze langszaam vrijkomen. Wij bieden deze aan (10eur/kg) met de formule 14-8-20+1.5MgO +sporenelementen. Eén tot tweemaal toedienen per groeiseizoen.

Men zegt vaak dat de formule van de meststof 7-14-21 moet zijn. Dat klopt. Maar formules die dit benaderen zijn zeker ook OK. Bij organische meststoffen ga je nooit zo een hoge cijfers halen. Belangrijk hierbij is dat het derde cijfer (Kalium) een stuk hoger ligt dan het eerste (Stikstof).


Is de Aganpanthus winterhard?

Agapanthus is NIET volledig winterhard, zowel de bladhoudende als bladverliezende soorten dienen in onze klimaatzones beschermd te worden. Winterhard zijn, is bij planten immers steeds een relatief begrip afhankelijk van de bodem, nabijheid van gebouwen, windbescherming, ligging , microklimaat in de tuin en de extra winterbescherming die we onze planten zelf bieden. Wel is het zo dat veel van onze bladverliezende soorten, best wel wat vorst kunnen verdragen op de juiste standplaats. Mits licht afdekken vormt dit in onze contreien geen groot probleem.De laatste winters zijn zachter. Bij dit type winters kunnen we wel zeggen dat de bladverliezende Agapanthus winterhard zijn. Maar zoals eerder aangehaald is dit een relatief begrip. Ook de standplaats en microklimaat kunnen hierbij een rol gaan spelen. Dus toch enige voorzichtigheid! Een bodem die in de winter te nat is doet veel meer schade dan zware vriestemperaturen!

Bladhoudende Agapanthus: Moet vorstvrij overwinteren in een lichte, koele ruimte (tussen 2 en 8°C). Een koude kas, tuinhuis of ongebruikte serre is ideaal. Zet de plant niet in huis of op zolder, want dat is vaak te warm of te donker.

Bladverliezende Agapanthus: Kan enige vorst verdragen (tot -5°C of zelfs -10°C, afhankelijk van de soort). Bedek de plant in strenge winters met een dikke laag stro en gebruik eventueel plastic of noppenfolie om de bescherming te versterken. In gematigde klimaten is vliesdoek vaak voldoende. Zorg ervoor dat de winterbescherming niet te lang blijft, want dit kan zwakke scheuten veroorzaken. Vaak is dat midden april, maar dan wel eventuele vorstperiodes in de gaten houden!


Verwijder ik de bloemstengels van mijn Aganpanthus?

Dit is een persoonlijke keuze. Als je de bloemstengels na de bloei verwijdert, bespaar je de plant energie die anders naar zaadvorming zou gaan. Dit kan goed zijn als je de plant energie wilt besparen voor het volgende seizoen.

Sommige mensen laten de zaaddozen staan omdat ze mooi verouderen en een interessante structuur hebben, die nog lang decoratief blijft.

Wij gaan op de kwekerij enkel de zaaddozen verwijderen die een beetje slordig ogen. Ik vind persoonlijk de zaaddozen erg mooi, en laat deze dan ook op de plant staan. Je krijgt opnieuw mooie structuren die nog het hele najaar sierlijk zijn. Sommige zaaddozen gaan zelf mooi gaan verkleuren. Het kost de plant wel wat energie, maar met een juiste verzorging zal de plant daar niet te veel last van hebben. We snijden ze dan af bij het winterklaar maken ergens begin november.


Hoe scheur ik mijn Aganpanthus?

Het scheuren van Agapanthus is belangrijk om de plant gezond en groeikrachtig te houden. Als de plant te lang niet wordt gescheurd, kan hij stoppen met bloeien. Dit gebeurt vaak bij planten die jarenlang in dezelfde pot staan.

De beste tijd om te scheuren is na de bloei (augustus-september-begin oktober) of tussen half maart en mei, wanneer de plant zich volop in de groei bevindt. In beide gevallen zal de plant zich snel herstellen en mogelijk zelfs opnieuw bloeien datzelfde jaar. Je kunt de Agapanthus in stukken splitsen, afhankelijk van de grootte van de plant. Het is aan te raden om dit om de 4-6 jaar te doen, vooral bij potplanten.


Met deze verzorgingstips kun je optimaal genieten van de prachtige Agapanthus in je tuin of op je terras! 😊

Agapanthus splitsen
Meststof Agapanthus
Afdekken Agapanthus
Afdekken Agapanthus
Verzorging van de Agapanthus
Splitsen Agapantus
Splitsen Agapantus
Scheuren Agapanthus
Scheuren Agapanthus
Scheuren Agapanthus
Verzorging van  Agapanthus
Verzorging van  Agapanthus
Agapanthus scheuren
Agapanthus scheuren
Van één zware plant krijgen we 3 mooie exemplaren
Verzorging van  Agapanthus
Verzorging van  Agapanthus
Verzorging van  Agapanthus
Scheuren van Agapanthus
Pot van Agapanthus zit te vol
Hoe Agapanthus uit de pot halen? - Door neer te leggen, droog te zetten en eruit te trekken
Agapanthus scheuren met spade
Agapanthus scheuren met handzaag
Hoe Agapanthus splitsen in gelijke delen
Onderkant mag bijgesneden worden van de Agapanthus bij het scheuren
Na het scheuren terug opplanten van de Agapanthus
Verzorging van  Agapanthus

Heeft u een vraag over de verzorging van de Agapanthus?

Contacteer ons