Lees hier alle tips voor de verzorging van de Aganpanthus.
Geef de Agapanthus een open zonnige standplaats. In de schaduw zal je veel minder bloemen krijgen.
Steeds de nodige drainage voorzien: Agapanthus houdt NIET van natte voeten, zeker niet in de winter!
Water geven. Het klinkt gemakkelijk, maar dat is het eigenlijk niet. Wanneer heeft de plant dorst, wanneer geef je uw Agapanthus te veel water? We zien dat er veel fouten gemaakt worden. Een gouden regel is er ook niet. Veel hangt af van de weersomstandigheden en de grootte van de pot waar de plant in zit. Als een plant nog voldoende ruimte, en dus ook potgrond in de pot heeft, hoef je veel minder te wateren, dan wanneer een plant volledig vol geworteld zit in de pot. Dan kan de potgrond geen water meer opnemen. Een algemene regel is wel dat tijdens het groeiseizoen, de Agapanthus best wel wat water mag krijgen. Ga je eens een weekje op verlof, kan de plant ook wel eens een gietbeurtje overslaan, daar heeft een Agapanthus geen last van. In volle grond enkel wateren bij extreme droogte (zoals we deze de laatste jaren wel gekend hebben).
Gebruik bij het planten (verplanten) in pot liefst een wat zwaardere grondsoort en goede grind drainagelaag. Dit zorgt ervoor dat je plant niet bij het minste zuchtje wind gaat omvallen (goed alternatief is een zware steen onderaan de pot aanbrengen). Gebruik ook kwalitatieve potgrond. Deze is op de kwekerij verkrijgbaar, maar ook in de meeste tuincentra.
Ieder jaar verpotten is uit den boze. Zet de plant steeds van bij de aanvang in een voldoende grote pot, gebruik geen te dure potten want vaak spannen de stevige wortels en rhizomen zich zodanig op dat na enkele jaren de pot niet meer los te krijgen is. Vergeet ook het fabeltje dat Agapanthus het beter zou doen in een te kleine pot, dit klopt niet.
Zorg ervoor dat de Agapanthus voldoende mest krijgt. Gebruik bij voorkeur een meststof met laag stikstofgehalte en voldoende fosfor en kalium. Gebruik deze meststof in de vroege lente, na het verwijderen van de winterbescherming en eind augustus op het einde van de bloeiperiode (dan wel in iets kleinere dosis geven) . Deze toegift op het einde van de zomer stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor volgend seizoen. Organische meststof mix voor Agapanthus : 2,5€ /kg. werkingsduur (=2-3maand). Gecoate meststof Agapanthus (werkingsduur 6 maand): 10€/kg Men zegt vaak dat de formule van de meststof 7-14-21 moet zijn. Dat klopt. Maar formules die dit benaderen zijn zeker ook OK. Bij organische meststoffen ga je nooit zo een hoge cijfers halen. DCM mix 2 is een perfecte organische meststof met de formule 7-6-12 (4). Belangrijk hierbij is dat het derde cijfer (Kalium) een stuk hoger ligt dan het eerste (Stikstof).
Agapanthus is NIET volledig winterhard, zowel de bladhoudende als bladverliezende soorten dienen in onze klimaatzones beschermd te worden. Winterhard zijn, is bij planten immers steeds een relatief begrip afhankelijk van de bodem, nabijheid van gebouwen, windbescherming, ligging , microklimaat in de tuin en de extra winterbescherming die we onze planten zelf bieden. Wel is het zo dat veel van onze bladverliezende soorten, best wel wat vorst kunnen verdragen op de juiste standplaats. Mits licht afdekken vormt dit in onze contreien geen groot probleem.De laatste winters zijn zachter. Bij dit type winters kunnen we wel zeggen dat de bladverliezende Agapanthus winterhard zijn. Maar zoals eerder aangehaald is dit een relatief begrip. Ook de standplaats en microklimaat kunnen hierbij een rol gaan spelen. Dus toch enige voorzichtigheid! Een bodem die in de winter te nat is doet veel meer schade dan zware vriestemperaturen!
Bladhoudende Agapanthus moet vorstvrij bewaard worden op een lichte plaats, bijvoorbeeld in de koude kas: temperatuur tussen de 2 en de 8 graden. Van een graadje vorst zullen ze niet altijd direct kapot zijn, maar er zal wel bladschade optreden. Zeker niet in huis overwinteren, dat is veel te warm. Ideaal is een niet verwarmde ruimte zoals een serre, tuinhuis met wat licht,..
Bladverliezende Agapanthus kan wel een paar graden vorst aan (-5°C tot -10°C max ) daarom bij strenge vorst in de tuin: de plant afdekken met flinke laag stro, daarop plastiek of noppenfolie en daarop wat zand of zandzakjes om het wegwaaien tegen te gaan. Potplanten kan je beschermen met noppenfolie . In meer gematigde streken met minder vorst volstaat in eerste instantie de planten met vliesdoek te beschermen en in geval van kortstondige grotere vorst een extra laag noppenfolie tijdelijk aan te brengen.
Winterbescherming tijdig (maar niet te vroeg) verwijderen, van zodra de langdurige vorstperiodes voorbij zijn kan een lichtere winterbescherming met enkel vliesdoek volstaan. Als de Agapanthus te lang ondergedekt blijft dan ontwikkelen zich zwakke en slappe jonge scheuten.
Bloemstengels verwijderen na de bloei. Ik krijg hier elk jaar opnieuw veel vragen over. Je kan dit doen als de zaaddozen een beetje slordig ogen + je gaat ook wat energie die normaal naar zaadvorming zou gaan uitsparen. Maar ik vind de zaaddozen persoonlijk erg mooi, en laat deze dan ook op de plant staan. Je krijgt opnieuw mooie structuren die nog het hele najaar sierlijk zijn. Sommige zaaddozen gaan zelf mooi gaan verkleuren. Het kost de plant wel wat energie, maar met een juiste verzorging zal de plant daar niet te veel last van hebben.
Agapanthus scheuren. Dit is noodzakelijk om uw Agapanthus planten jong en groeikrachtig te houden. De meest voorkomende reden dat een Agapanthus niet meer gaat bloeien, is omdat deze al veel te lang niet meer gescheurd is. Zeker wanneer deze al jaren in dezelfde pot zit. Scheuren kan je in principe op twee tijdstippen van het jaar doen. Zowel in het najaar als in het voorjaar. Mijn voorkeur gaat uit naar het najaar, omdat je dan nog volop groei hebt, en de plant zich nog kan herstellen tot de winter. Ideale periode is zo snel mogelijk na de bloei. augustus-september-begin oktober. Een tweede periode is tussen half maart en half mei. De plant zit in volle groei, dus gaat zich ook snel herstellen. De bloemknop zou hier reeds goed ontwikkeld moeten zijn en zou in vele gevallen hetzelfde jaar terug gaan bloeien. Een zware Agapanthus kan je gerust in zes delen splitsen, afhankelijk van de grootte van de plant. Een Agapanthus scheuren zou om de 4-6 jaar eens moeten gebeuren. Zeker in potten.
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer